Bemutatkozunk

Mitől különleges a Pipacs kenyér?

Kenyérkészítő művÉSZet vagy pékÉSZet? 🙂

A mai korban, amelyben minden, ami cool az virtuális és megfoghatatlan, egyre jobban felértékelődnek a kétkezi szakmák. Egy munkáját szívvel-lélekkel végző kovács, egy varga, egy szabó vagy egy pék már-már ritkaságszámba megy. Szomorú tendencia, hogy a „régi szakmákat” illetően egyre kevésbé van szükség igazi hozzáértésre, mert a könnyen másolható technológiák, automatizált folyamatok és – ahol szükség van ilyenre – a korszerű adalékanyagok megoldják(?) a tömegtermelés során felmerülő problémákat. A jövő kiszámíthatóvá és tervezhetővé lett. Ez azonban azzal is jár, hogy a lélek szépen lassan elveszik az ÉLELMI-SZER-einkből. (Már pedig ha az ÉLelem elszakad az ÉLŐ összetevőktől, akkor előbb-utóbb TÁPLÁLékok helyett csak kaját lehet majd kapni.) Szerintünk ez nincsen jól így.

A Pipacs Pékség kézműves biopékség Fülöp Ádám, Tóth Márton és Simor Máté kenyér iránti szeretetéből született 2014 tavaszán. Egyetemet / főiskolát végzett fiatalokként úgy éreztük, hogy az életünk legértékesebb periódusát pár évnyi “megszokott” irodai aktatologatás után inkább olyan szakma kitanulására szeretnénk fordítani, amellyel biztosan értéket tudunk adni az embereknek, s amelyet szívvel és örömmel tudunk nap mint nap végezni. Noha a magyar hagyományban is léteznek izgalmas és érdekes kenyérreceptek, szerettünk volna olyan kenyércsodákat készíteni, amelyek biztosan elnyerik a széles vásárlóközönség tetszését. S mivel legfőképpen valódi, élő mentoroktól szerettük volna megtanulni ezt a mesterséget, ezért úgy döntöttünk – ahogy a mesében is hallottuk számtalanszor gyerekként -, hogy elszegődünk inasnak egy pár évre igazi kézműves pékmesterek mellé, méghozzá Franciaországban. A franciáknál a mai napig komoly hagyománya van a sokféle gabonából készülő kenyereknek, s úgy gondoltuk és éreztük, hogy a legjobb egy ilyen forráshoz odakerülni. (A franciaországi tanulmányutat továbbá üzleti szempontok is vezérelték, hiszen azt is látni akartuk, hogy hogyan lehet működtetni egy kézműves pékséget.)

Amikor 2013 végén visszajöttünk Magyarországra, elhatároztuk, hogy csinálunk egy organikus szemléletű pékműhelyet, s kipróbáljuk, hogy van-e igény természetes kovászból, bio lisztből, vízből és sóból készülő egyszerű és tiszta kenyerekre. Örömmel tapasztaltuk, hogy néhány kézműves pékség már előttünk megvetette a lábát kis hazánkban, s azt is örömmel látjuk, hogy a kereslet egyre növekszik minden finomság iránt, amiben nincsenek adalékanyagok.

Szeretnénk még jó sokáig sok-sok ezer kg, egyre többféle ropogós kenyeret készíteni a természetes, kovászos kenyerek kedvelőinek.

2015. decemberében Máté kilépett a Pipacsból, a csapat viszont időközben jócskán kibővült. Kukkants bele kik dolgoznak a pékségben, kik sütik a kenyereidet és kik szolgálnak ki a boltban:

Csapat

Fülöp Ádám

Fülöp Ádám
alapító, pék

A Külkereskedelmi Főiskola elvégzése után Genfben végzett ökológia mesterképzést, a diplomájához Mexikóban kutatott 4 hónapig. Dolgozott 2 évet a Vidékfejlesztési Minisz-tériumban, majd családjával 2012 őszén felkerekedett és kiköltözött Dél-Franciaországba egy igazi vetőmag és kenyérspecialista családhoz, hogy bepillantást nyerjen a régi gabonafajták és a köves malmon őrölt lisztből készülő kenyerek csodálatos világába.

Tóth Márton

Tóth Márton
alapító, pék

A civil szektorban, majd a nemzetközi kereskedelemben eltöltött évek után ért meg benne a cél, hogy aktívan, komolyan foglalkozzon a pékszakmával. 2011-­ben egy féléves képzéssel kezdte a kenyérkészítéssel való ismerkedést Tours-ban, majd több hagyományos eljárással, bio alapanyagokkal dolgozó péknél töltött hosszabb-­rövidebb tanulóidőt. Egy évig dolgozott egy Nantes melletti kis falu pékségében, a szakvizsgát 2013-ban tette le.

Trócsányi Miki

Trócsányi Miklós
pék, termelési vezető

Építészetet tanult, de a gasztronómia iránti ellenállhatatlan vonzalma végül szakácspályára vitte. Szereti, hogy a két keze munkájával olyat alkothat, ami az ember összes érzékszervére hatni tud, és örömet okoz. Szerencsésnek tartja magát, hogy a hobbija egyben a munkája is. A sors kegyéből 2016 nyarán került a Pipacshoz, a kenyérkészítésben való elmélyedés számára Zen állapot.

Mussa

Mussa Kilam
pék

2013-ban érkezett Magyarországra antropológiát tanulni Eritreából. Többekkel megalapította a Bevándorlással szembeni szolidaritás elnevezésű (nyílt kezdeményezésű) csoportot a CEU-n, 2015-ben a balkáni helyzetet vizsgálta az Amnesty International-lel együttműködve. Nagyon szeret a tésztával dolgozni, 4 nyelven beszél: arabul, angolul, magyarul és görögül.

Tóth Balázs

Tóth Balázs
pék

Történelmet és szociológiát hallgatott, az egyetemi évek alatt múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartott gyerekeknek. Mindenféle kitérők után úgy érezte, hogy egy kicsi, minőségi dolgokat produkáló élelmiszeripari vállalkozásban akar dolgozni, így került a Pipacsba 2017-ben. Szabadidejében szeret főzni, gyalogolni, színházba járni, kertészkedni.

Nagy Antal

Nagy Antal
eladó

Eredetileg szocioterapeuta, pszichodinamikus mozgás- és táncterápiás csoportvezető. Évekig dolgozott egy pszichoterápiás osztályon. Két évtizede elkötelezett bio fogyasztó későbbi munkái is ebbe az irányba vitték. Jelenleg interaktív zenei csoportos foglalkozásokat tart még gyerekeknek. Életének fontos tevékenysége az improvizatív zenélés, főleg táncosoknak. Életszemléletére nagy hatással van még –a táncterápián kívül- a Weight Flow Contact és a buddhizmus. 2017 februárjában csatlakozott a Pipacs csapathoz.

Törzsök Kata

Törzsök Kata
irodai asszisztens

Gyerekpszichológus akart lenni Afrikában, végül tánc- és mozgásterápiás csoportokat tartott szülésfelkészítés céljából, pároknak. Nepálban és Indiában  szüléseket kutatott antropológusként, ennek köszönhetően lelt rá az érintés tiszta támogató erejére a szülés előtt, alatt, után. Angliában végzett babamasszázs oktatóként, szülésfelkészítést tart az Életfa Bábapraxisban és szülőket tanít babamasszázsra. Szabadidejében Zen meditációt gyakorol és jógázik.

Akik velünk dolgoztak még…

Simonyi Kristóf

Simonyi Kristóf
pék

Műszaki tanulmányai, valamint több év civil környezeti nevelő­ és ifjúsági munka kapcsán élt és dolgozott Európa több országában, önkéntesként Peruban, majd egy digitális mesekönyv startup kapcsán Chilében és Brazíliában. Meghatározó élménye volt 2013­-ban a skóciai Findhorn Alapítvány négy hetes ökofalu képzése, ahol a képzés után egy permakultúrás kertben önkénteskedett. A Pipacsban 2015 tavaszától 2018 nyaráig dolgozott, jelenleg saját kézműves pékségében, a Kópicban készíti a fantasztikus kovászos kenyereket.

Erdő Zsolt

Erdő Zsolt
pék

Hét telet élt meg bringás futárként a Hajtás Pajtásnál, hét könnyű évet töltött saját vállalkozásában, a Csajbringában, majd új élményeket keresve csatlakozott a Pipacs csapatához. Sorsszerű találkozások vezették pont ide; a környezet, az anyagok és a fizikai munka vonzotta – de a Pipacs szellemisége tartotta itt. Szeret sütni.

Molnár Domonkos

Molnár Domonkos
eladó

Útját Waldorf-iskolásként kezdte, érettségi után önkéntesként folytatta Cipruson, majd Skóciában, ahol fogyatékkal élő fiataloknak nyújtott segítséget egy Camphill közösségben. Másfél év után hazatérve találkozott a Pipacs Pékséggel, melynek értékrendjével hamar azonosult. Tapasztalatgyűjtésének jelenlegi állomása a szívvel készített igazi kenyér átadása a tudatos embereknek. Szabad perceit sporttal, utazással, érdekes emberekkel és a természetben szereti tölteni, a permakultúra és az organikus építészet különösen foglalkoztatja.

Borsos R. Noémi

Borsos R. Noémi
eladó

Sokféle önkéntes, irodai és gasztronómiához köthető munka után csatlakozott a Pipacshoz. Közgázos diplomamunkáját a hazai biopiac jellegzetességeiről írta, de foglalkozott gyermeki jogokkal, országimázs kérdésekkel és pék végzettséget is szerzett. Olaszországban töltött évei alatt közelebbről megismerkedett a mediterrán konyhával, családjával több kézműves manufaktúra életébe bepillanthatott, s társszerzőként szakácskönyvet írt. Az egyszerű, természetes ételek mellett a minőségi pékáruk és a friss házitészta rajongója.

Bocskorás Beáta

Bocskorás Beáta
eladó

A felvidéki Kassáról jött Magyarországra tanulni szociálpedagógiát, majd közgazdaságtant és pszichológiát. Korábbi munkái leginkább a segítő szakmákhoz kapcsolódtak. Három gyermeke mellett az élet nagylelkű ajándékának tekinti, hogy két szenvedélyének is élhet: a fotózásnak, és a kenyérsütésnek. A Pipacs szellemisége 2017 tavaszán ejtette rabul a szívét, 2018 nyarán saját útjára lépett és egy kovászos kenyerekért rajongó barátnőjével megalapította kézműves pékségét Budakeszin, a Szívügyem Kispékséget. 

Józsa Levente

Józsa Levente
pék

Pszichológia szakot végzett, oktatott aikidót gyerekeknek, foglalkozott szervezetfejlesztő és önismereti tréningekkel. Lenyűgözi a kenyérkészítés nemes egyszerűsége és tisztasága. A pékség mellett harcművészeti és zen gyakorlással foglalkozik, szabadidejét, ha teheti a természetben tölti. 2015 nyarán csatlakozott a Pipacs csapatához.

Korom Eszter

Korom Eszter
eladó

Irodalomkutatónak tanult, a diploma megszerzése után biogazdálkodást végző farmokon önkénteskedett, ami egész későbbi életútját meghatározta. Később humánökológiát hallgatott az egyetemen, ami tovább erősítette benne a modern fogyasztói társadalomra alternatívát kínáló megoldások keresését. 2016 óta környezetvédő aktivista. Tanult jógát, fő érdeklődési területei jelenleg az alternatív gyógyászat és a permakultúra. 2018 tavasza óta dolgozik a Pipacsban, nagyon fontos számára, hogy értéket közvetítő munkát végezzen.

Tóth Vivien

Tóth Vivien
eladó

Az egyetemen találkozott először a Pipacs pékséggel és annak filozófiájával, ahol Közösségi és civil tanulmányok mesterszakon tanul. Emellett közösségfejlesztőként tölti gyakorlatát Újpalotán, és egy saját alapítású civil szervezetben is tevékenykedik, ahol interaktív játékokon keresztül mutatják be hogyan működik a világ, és hogy van-e más út. Szereti, ha emberek veszik körül és pörög az élet körülötte, ezért is kedveli a Biopiac sokszínű forgatagát.

Bujdosó Dávid

Bujdosó Dávid
pék

Származását illetően kis falusi, gazdálkodó család sarja, mégis több ízben kóstolt már bele idegen országok kultúrájába hosszabb távon. A közgazdász diploma megszerzése alatt folyamatosan foglalkoztatta az önellátás és a természetközeli életmód  és gazdálkodás témaköre. Az utóbbi időben kiemelt figyelmet fordít férfi és női szerepkörök, dinamika tanulmányozására. Véleménye szerint férfiként a fizikai síkon való teremtés és egy nemes Ügy szolgálata által lehet kiteljesedni. Ez az alkotási vágy sarkallta a Valódi Kenyér kultúrájának megismerésére.

„Pipacsmagot sehol se árulnak, nem tudják, a gaz: gyógynövény a honvágy ellen.”

– Lénárd Sándor