Pipacs Tönköly

Pipacs Tönköly

A tönköly (triticum spelta) a „reform-élelmiszer” mozgalomnak köszönhetően vált újra közkedvelt táplálékká. Történetét tekintve, ahogy az alakor is, egyike volt az első termesztett gabonáknak. Géncentruma hasonlóan a többi kalászos gabonához a Termékeny Félhold, vagyis a Közel-Kelet térsége. Európában sok helyen termesztik és nagyon sokféle kenyeret készítenek belőle. A tönköly gazdag B-vitaminokban, foszforban, magnéziumban, vasban és cinkben.

Sajnos meg kellett változtatnunk a tönköly kenyerünk összetételét. Az eddigi 100% kövesmalmi teljes kiőrlésű tönkölyliszt helyett át kellett állnunk hengermalmi lisztre. Mivel azonban meg akartuk tartani a kellemes állagot, jelenleg 50%-ban fehér tönkölylisztet, 50%-ban pedig továbbra is teljes kiőrlésű lisztet tartalmaznak a kenyerek. A kovásza ugyanígy készül. Az továbbra is igaz, hogy az egyetlen kenyerünk, amiben egyáltalán nincs búzaliszt..

Karakteres íz, kellemes illat, puha-roppanós héj, és kis lyukacsos bélzet jellemzi. Van aki esküszik rá. Mi is szeretjük.

Ez a termék átmenetileg nem elérhető.

Share This