Kenyereink
Astrié
Évek óta Nobilis Ágoston lisztjével sütjük a kenyeret, amit Ágoston és csapata a Zsámbéki medencében lévő Csoroszlyafarmon őröl egy Astrié gránitköves malmon. A malom Franciaországból, Philippe Lauzes műhelyéből érkezett.
Egy kevés tönke liszttel is megbolondítjuk a tésztáját, “taillé” eljárással dolgozunk formázás nélkül, természetes kovászon kívül mást nem használunk, és így születik meg a magas beltartalommal, és földes jegyekkel rendelkező klasszikussá vált kenyerünk, Az Astrié-kenyér.
Ha érdekel a gazda és a pék együttműködése, nézd meg ezt a filmet rólunk.
Baguette
A baguette a francia pékhagyomány egyik legismertebb kenyértípusa. Mi BL80-as búzalisztből, kovásszal készítjük, élesztőt nem használunk hozzá. Pizzatésztához hasonló lágyságú tésztája és a külön ehhez a kenyérhez használt kevésbé savas kovász adja azt a jellegzetes karaktert, ami frissen fogyasztva megkülönbözteti a klasszikus fehér kenyértől: lágy, krémes íz, vékony, ropogós héj, laza bélzet.
Fehér kenyér
Fehér kenyerünket a Pásztói Biomalom BL 80-as lisztjéből készítjük. Lágyabb, kevésbé markánsan savanykás, íz, ropogós, de nem túl vastagra sütött héj jellemzi.
Világosbarna
Világosbarna kenyerünket is a Pásztói Biomalom BL80-as búzalisztjéből készítjük. A fehér kenyérhez képest markánsabb, mégsem zavaróan erős ízvilágát az enyhén savanykás rozskovász és a karakteres teljes őrlésű búzaliszt adják.
Alakor
Az alakor kenyerünk klasszikussá vált gazdalisztjét (ősgabonát) Trungel László gazdamolnár hozza nekünk Jósvafőről.
Rozsos kenyér
Rozsos kenyerünk 50%-ban teljes kiőrlésű rozs, 50%-ban BL80-as búzaliszt. Karakterében így egyértelműen a rozs dominál, ezért nem olyan könnyű vele dolgozni. A rozsban A-vitamin, B1, B6-vitamin, vas, magnézium és kálcium található.
Összetéveszthetetlen illata és savanykás, gyümölcsös íze frissen jön elő a legjobban. A rozs magas nedvfelvevő képessége miatt kiemelkedően jól eltartható. Kifejezetten vékonyan is szelhető, nem morzsálódik.
Tönköly
50%-ban fehér tönkölylisztet, 50%-ban pedig teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz.
Karakteres íz, kellemes illat, puha-roppanós héj, és kis lyukacsos bélzet jellemzi. Van aki esküszik rá. Mi is szeretjük.
Négymagos
Magos kenyerünket a világosbarna kenyér tésztájával készítjük. A tésztához lenmag, hántolatlan szezámmag, darálatlan mák és napraforgómag keverékét adjuk.
A szezámmagban található meg legmagasabb számban több életfontosságú ásványi anyag. Magas kálciumtartalma mellett bővelkedik E-, B1-, B2-vitaminban, foszforsavban, lecitinben, és telítetlen zsírsavakban, hatékony a rossz koleszterinszint és vérnyomás csökkentésében.
Hajdina
Hajdina kenyerünk NO GLUTEN elven alapszik, lévén a hajdina egy gluténmentes gabona, azonban érdemes figyelembe venni, hogy gluténtartalmú termékekkel egy üzemben készül. Mint az Astrié kenyér lisztjét, a hajdinát is Nobilis Ágoston őrli a Csoroszlyafarmon. Saját kovászával kelesztjük és lenmagőrleményt teszünk még hozzá. Karakteres, semmivel sem összehasonlítható íze és illata van.