Bemutatkozunk

Mitől különleges a Pipacs kenyér?

Kenyérkészítő művÉSZet vagy pékÉSZet? 🙂

A mai korban, amelyben minden, ami cool az virtuális és megfoghatatlan, egyre jobban felértékelődnek a kétkezi szakmák. Egy munkáját szívvel-lélekkel végző kovács, egy varga, egy szabó vagy egy pék már-már ritkaságszámba megy. Szomorú tendencia, hogy a “régi szakmákat” illetően egyre kevésbé van szükség igazi hozzáértésre, mert a könnyen másolható technológiák, automatizált folyamatok és – ahol szükség van ilyenre – a korszerű adalékanyagok megoldják(?) a tömegtermelés során felmerülő problémákat. A jövő kiszámíthatóvá és tervezhetővé lett. Ez azonban azzal is jár, hogy a lélek szépen lassan elveszik az ÉLELMI-SZER-einkből. (Már pedig ha az ÉLelem elszakad az ÉLŐ összetevőktől, akkor előbb-utóbb TÁPLÁLékok helyett csak kaját lehet majd kapni.) Szerintünk ez nincsen jól így.

A Pipacs Pékség kézműves biopékség Fülöp Ádám, Tóth Márton és Simor Máté kenyér iránti szeretetéből született 2014 tavaszán. Egyetemet / főiskolát végzett fiatalokként úgy éreztük, hogy az életünk legértékesebb periódusát pár évnyi “megszokott” irodai aktatologatás után inkább olyan szakma kitanulására szeretnénk fordítani, amellyel biztosan értéket tudunk adni az embereknek, s amelyet szívvel és örömmel tudunk nap mint nap végezni. Noha a magyar hagyományban is léteznek izgalmas és érdekes kenyérreceptek, szerettünk volna olyan kenyércsodákat készíteni, amelyek biztosan elnyerik a széles vásárlóközönség tetszését. S mivel legfőképpen valódi, élő mentoroktól szerettük volna megtanulni ezt a mesterséget, ezért úgy döntöttünk – ahogy a mesében is hallottuk számtalanszor gyerekként -, hogy elszegődünk inasnak egy pár évre igazi kézműves pékmesterek mellé, méghozzá Franciaországban. A franciáknál a mai napig komoly hagyománya van a sokféle gabonából készülő kenyereknek, s úgy gondoltuk és éreztük, hogy a legjobb egy ilyen forráshoz odakerülni. (A franciaországi tanulmányutat továbbá üzleti szempontok is vezérelték, hiszen azt is látni akartuk, hogy hogyan lehet működtetni egy kézműves pékséget.)

Amikor 2013 végén visszajöttünk Magyarországra, elhatároztuk, hogy csinálunk egy organikus szemléletű pékműhelyet, s kipróbáljuk, hogy van-e igény természetes kovászból, bio lisztből, vízből és sóból készülő egyszerű és tiszta kenyerekre. Örömmel tapasztaltuk, hogy néhány kézműves pékség már előttünk megvetette a lábát kis hazánkban, s azt is örömmel látjuk, hogy a kereslet egyre növekszik minden finomság iránt, amiben nincsenek adalékanyagok.

Szeretnénk még jó sokáig sok-sok ezer kg, egyre többféle ropogós kenyeret készíteni a természetes, kovászos kenyerek kedvelőinek.

2015. decemberében Máté kilépett a Pipacsból, a csapat viszont időközben jócskán kibővült. Kukkants bele kik dolgoznak a pékségben, kik sütik a kenyereidet és kik szolgálnak ki a boltban:

Csapatunk

Fülöp Ádám

alapító

Mit csináltál a Pipacs előtt, honnan érkeztél ide?

A Külkereskedelmi Főiskola elvégzése után Genfben végeztem el az ökológia mesterképzést, a diplomámhoz Mexikóban kutatottam 4 hónapig. Dolgoztam 2 évet a Vidékfejlesztési Minisztériumban (FAO ITPGRFA nemzeti összekötő), majd 2012 őszén kiköltöztem Dél-Franciaországba egy igazi vetőmag és kenyérspecialista családhoz, Jean Francois Berthellothoz, hogy bepillantást nyerhessek a régi gabonafajták és a köves malmon őrölt lisztből készülő kenyerek csodálatos világába.

Mit csinálsz még a Pipacs mellett?

A gyermekeimmel próbálok minél több időt tölteni, családfa-kutatással foglalkozom, pilates tornára járok, és minél többet próbálok a természetben lenni. Waldorf-apuka vagyok.

Miért vagy itt? (Mi az, ami miatt itt dolgozol, mik a terveid, álmaid, céljaid?)

Azért vagyok itt, hogy minden tudásommal előremozdítsam a Pipacs Pékség misszióját: értéklánc szemléletben dolgozva, kizárólag biogazdaságok által megtermelt alapanyagokból, magas minőségű pékáru előállítása, termelői bolt és kávézó működtetése. Mindezt egy élhető jelen és egy élető jövő, elsősorban a gyermekeink jövője érdekében. Az a célom, hogy minél több emberhez el tudjam juttatni ezt a szemléletet a kenyereinken keresztül.

Melyik Pipacs termék lennél? Miért?

Az alapkenyereink kovásza. Mindig meg kell újulnia, frissülni ahhoz, hogy újra és újra adni tudjon magából és elvégezze azt a láthatatlan munkát, ami során a tészta minden alkalommal átmegy egy alkímiai folyamaton és végül tápláló, ízletes alapélelemmé válik az emberek számára.

Egy érdekesség rólad:

Imádok kertészkedni, ha csak tehetem, tavasztől őszig az ágyásainkban babrálok.

Kuzniarski Ádám

ügyvezető

Mit csináltál a Pipacs előtt, honnan érkeztél ide?

Dolgoztam snowboard/tengerikajak boltban, szervizben és a hegyen oktatotóként is. Sokáig meghatározóak voltak számomra a hétvégi freeride hódeszkázások, görög- és horvátországi tengerikajak túrák. Kétszer töltöttem hosszabb időt Új-Zélandon, organikus farmokon önkénteskedtem Olaszországban, stoppoltam Európa szerte.

Hat évet töltöttem turizmusban hostel vezetőként.

Mit csinálsz még a Pipacs mellett?

Nagy hatással van rám a permakultúra szemlélte, érdekel a pszichológia, önismeret és erőszakmentes kommunikáció. 

Továbbra is próbálok minél több időt a természetben sportolással tölteni a családommal. 

Miért vagy itt? (Mi az, ami miatt itt dolgozol, mik a terveid, álmaid, céljaid?)

Sokat jelent számomra a természet, a sport, az utazás és az egészséges életmód.

2008 környéken jött a kattanás, hogy a természetben szeretnék élni. Pár évig része voltam egy ökofalu szervező csoportnak, ahol a közösségépítés és az ehhez kapcsolódó belső dinamikák voltak fókuszban. Akkoriban ismerkedtem meg Fülöp Ádámmal is.

2010-ben bio lisztet őröltem egy kölcsön malmon és kovászos kenyeret sütöttem a családomnak és barátaimnak. Egy évvel később glutén érzékeny lettem és eltávolodtam a kenyérkészítéstől. Ádám hívott meg a Pipacsba 2020-ban, így – nagy örömömre – újra közelebb kerülhettem a kovászos kenyerek világához.

Szeretném fenntartani azokat a körülményeket, ami miatt Pipacs a Pipacs, amiért szeretnek itt dolgozni a munkatársaim, s ami megkülönböztet minket sok másik munkahelytől. Célom, hogy az alapértékeink megtartása mellett lépést tudjunk tartani a változó piaccal és gazdasági helyzettel ebben az őrült-módon változó világban. 

Titkolt vágyam, hogy valamilyen módon időt tudjak szakítani arra, hogy megtanuljak végre profi módon kenyeret készíteni. 

Melyik Pipacs termék lennél? Miért?

A Pipacs termékek közül talán az alakor lennék legszívesebben, egyrészt mert a fiamnak ez a kedvence, másrészt mert tudom mekkora értéket jelent a nem-zéró intoleranciás gluténérzékenyeknek.

Egy érdekesség rólad:

Önismereti terápia segítségével legyőztem betegségem, ezért a glutén már nem tabu többé számomra.

Törzsök Kata

irodavezető

Mit csináltál a Pipacs előtt, honnan érkeztél ide?

Szülésekhez járok dúlaként, babamasszázst oktatok, tanítok.

Mit csinálsz még a Pipacs mellett?

All of the above. (Mindent, amit említettem.)

Miért vagy itt? (Mi az, ami miatt itt dolgozol, mik a terveid, álmaid, céljaid?)

Amikor az ember csodáló babatekintetek és hálálkodó anyák gyűrűjében éli a mindennapjait, akkor “könnyen elszaladhat vele a ló”, vagyis örülök, hogy van egy leföldelő hely. Egy papírszerelemben és rendben, kiszámíthatóságban telő két nap a héten 🙂 Szeretem, hogy egy csapat része lehetek, ahol mindannyiunk tudására, szívére, kezére szükség van. Nagyon jó ezt élni!

Szeretem, hogy mind az emberi szülés, születés, első életév eseményei és a kenyér készítés, a tészta is nagyon szorosan megmutatja az emberi lélek/tudat aktuális állapotát és mint ilyen, elég őszinte tükör. Jó ennek a közelében lenni, jó ehhez kapcsolódni.

Melyik Pipacs termék lennél? Miért?

Kardamomos csiga

Egy érdekesség rólad:

Kutattam Nepálban a hegyekben 1,5 évet.

Trócsányi Miklós

termelési vezető, pék

Mit csináltál a Pipacs előtt, honnan érkeztél ide?

Szakács voltam. Mint olyan sokan, azt hittem ki fogok menni Dániába, de előtte egy kicsit megtanulok pékeskedni. Aztán ez maradt. smile

Mit csinálsz még a Pipacs mellett?

Tangózom!

Miért vagy itt? (Mi az, ami miatt itt dolgozol, mik a terveid, álmaid, céljaid?)

Mert ez egy emberi munkahely.

Melyik Pipacs termék lennél? Miért?

Teljes kiőrlésű rozs, mert nagyon más, mint a többi.

Egy érdekesség rólad:

Tudok nyomáskiegyenleníteni a fülemben. smile

Gönczi Adrienn

barista, a kávézó vezetője

Mit csináltál a Pipacs előtt, honnan érkeztél ide?

Gazdasági főiskolát végeztem, de a vendéglátásban kötöttem ki. Sokat utaztam, dolgoztam, éltem mindenfelé. Addiktológiát is tanultam két évig, de még mielőtt befejeztem volna a képzést várandós lettem a kisfiammal, aki most 5 éves.

Mit csinálsz még a Pipacs mellett?

A Pipacs mellett dúlaként járok otthonszülésekhez és Rafival, a kisfiammal játszom.

Miért vagy itt? (Mi az, ami miatt itt dolgozol, mik a terveid, álmaid, céljaid?)

Több önkéntes közösségben is éltem, részben ott alakult ki bennem, hogy olyan dolgokkal szeretnék foglalkozni amitől boldog vagyok, minden részletét szívesen vállalom, előremutató, a világ hasznára van. Úgy érzem itt a Pipacsban ez mind összpontosul. Bába szeretnék lenni egyébként, vidéken maradni, közösséget építeni.

Melyik Pipacs termék lennél? Miért?

Olivás csokitorta, mert egyszerű de váratlan.

Egy érdekesség rólad:

Fával fűtök.

Kas Emília

pék

Mit csináltál a Pipacs előtt, honnan érkeztél ide?

Kertészmérnökként végeztem az egykori Szent István Egyetemen, ökológiai gazdálkodás és természetvédelem szakirányon. Utolsó évben kezdtem el esténként a Pipacsban lisztet sepregetni, hogy aztán egy svéd biofarm helyett (ahova 2019. tavaszán már nem vitt ki a repülőgép) a szakmai gyakorlatomat is itt töltsem, és észrevétlenül pékinassá, majd pékké alakuljak.

Mit csinálsz még a Pipacs mellett?

2021. óta a Károli Gáspár Református Egyetemen szociálpedagógiát tanulok. Szabadidőmben a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület önkénteseként környezeti neveléssel foglalkozom, illetve az egyesület pénzesgyőri bemutató gazdaságában tevékenykedek. És ha még ezeken túl is marad időm, legszívesebben a barátaimmal kirándulok.

Miért vagy itt? (Mi az, ami miatt itt dolgozol, mik a terveid, álmaid, céljaid?)

A közösség fogott meg a Pipacsban először, fantasztikus emberekkel dolgozhattam és dolgozhatok itt. Számomra nagyon fontos, hogy értéket teremtek a munkámmal, hogy minden nap tanulok valami újat és egy itteni műszak edzésnek sem utolsó. Pékként egy olyan láncnak vagyunk az utolsó előtti láncszemei, ami a talajtól és a vetőmagtól egészen a kenyerünket elfogyasztó emberig húzódik, szeretem ezt a folyamatot végignézni, látni az odafigyelést és az ökológiai gazdálkodás alapelveinek érvényesülését.

Ki tudja, mit hoz a jövő, ha egyszer majd nagy leszek, valószínűleg bivalyfarmom lesz és/vagy boszorkány leszek.

Melyik Pipacs termék lennél? Miért?

Én olyan tarkabarka-kenyér szeretnék lenni, ami a különböző tészták végének összegyúrásával keletkezik időnként, bizonyos “senkit nem hagyunk hátra” hozzáállású pékek keze alatt. Az a jó bennük, hogy mindig másmilyenek, egyesítik sokféle kenyér különböző ízét, és a bevágásuk a fantáziámra van bízva. Mivel nem vonatkozik rájuk a bevágás kódrendszere, ha napocska mintát szeretnék belemetszeni, szívem joga.

Egy érdekesség rólad:

Kedvenc rovarom a kék fadongó.

Varga Orsi

pék

Mit csinálsz még a Pipacs mellett?

Sokat sportolok, biciklizek. Szeretek alkotni és főzni. A hobbin már túlmutat, rendezvényfotózással is foglalkozom.

Miért vagy itt? (Mi az, ami miatt itt dolgozol, mik a terveid, álmaid, céljaid?)

Fontos számomra a fenntarthatóság, így örömmel dolgozom azért, hogy elérhetőbbek legyenek a megbízható forrásból, és minőségi, tiszta alapanyagokból készülő termékek.

Hosszú távon célom, hogy tej-, tojás- és gluténmentes finompékáruból is nagyobb választék legyen a pultban.

Melyik Pipacs termék lennél? Miért?

Pain des Amis, a barátok kenyere. Különleges minden morzsájában – élmény felvágni, jó megosztani. Még langyosan és kéthetesen is kiváló eledel.

Egy érdekesség rólad:

13 évig néptáncoltam.

Pauly Fanni

pék

Mit csináltál a Pipacs előtt, honnan érkeztél ide?

A pilisszentlászlói waldorf közösségből érkezem, az AKG-n keresztül, sok utazás, stoppolás, munka és álom kíséretében. Voltam már pultos, felszolgáló, bébiszitter, pótmama, úszásoktató, edző, sportoló, diák, boltos a Pipacsban…most pedig pékmag vagyok épp és Pék leszek, vagy már pék is vagyok, itt.

Mit csinálsz még a Pipacs mellett?

Diplomázom épp az ELTE pszichológia szakán, korfballozom, és építem a korfballos közösséget.

Miért vagy itt? (Mi az, ami miatt itt dolgozol, mik a terveid, álmaid, céljaid?)

Érkezésem előtt már kóstolgattam a természetnek legkevésbé ártó élés bizonyos formáit, viszont amióta itt vagyok, ezt már több területre is ki tudtam terjeszteni. Örülök, hogy amit eladok, illetve most már készítek, teremtek, azt teljes szívvel tudom ajánlani a vásárlóknak. Szívesen mesélek itt a termékekről és tudom, hogy egy pici szépítést sem kell beletennem egy-egy termék bemutatójába, hiszen minden csak tisztán és egyszerűen az, ami és úgy kívánatos.

A boltból most a termelésbe vándorolok épp, ahol ennek a folyamatnak az elején állhatok, végre teremthetek a két kezemmel valamit, ami később valakinek boldogságot okozhat.

Melyik Pipacs termék lennél? Miért?

Astrié kenyér lennék, mert minden egyes darab egyedi és megismételhetetlen. Legyen az épp egy tenyérnyi kenyérke vagy egy nagy, családi kenyér. Néha picit sült, rossz napjain picit lapos, picit kiszámíthatatlan, olyan, mint minden természetes dolog a világon.

Egy érdekesség rólad:

Van egy kis plusz ínhúr a szívemnél, amire régen azt mondták az orvosok: “a gyereknek zenélő szíve van.”

Csató Bíborka

eladó

Mit csináltál a Pipacs előtt, honnan érkeztél ide?

Erdélyből sodort Budapestre a továbbtanulás vágya, majd a MOME textiltervező szakán végeztem, aztán egy kis magyar márkánál dolgoztam.

Mit csinálsz még a Pipacs mellett?

Most tervezőgrafikát tanulok, szabadidőmben megrendelésre bőr táskákat tervezek, készítek.

Miért vagy itt? (Mi az, ami miatt itt dolgozol, mik a terveid, álmaid, céljaid?)

Szeretek ennek a hihetetlenül családias csapatnak a tagja lenni, tetszik a cég szemlélete, hogy bio, s hogy folyamatosan igyekszik fenntarthatóbb lenni és fejlődni.

Melyik Pipacs termék lennél? Miért?

Olivás kiskenyér. Kicsit savanyú, de azért elég sokan szeretik. smile

Egy érdekesség rólad:

A kedvenc biciklis időm az 5 celsius fok.

Akik velünk dolgoztak még...

Tóth Márton
Tóth Márton
alapító, pék

A civil szektorban, majd a nemzetközi kereskedelemben eltöltött évek után ért meg benne a cél, hogy aktívan, komolyan foglalkozzon a pékszakmával. 2011-­ben egy féléves képzéssel kezdte a kenyérkészítéssel való ismerkedést Tours-ban, majd több hagyományos eljárással, bio alapanyagokkal dolgozó péknél töltött hosszabb-­rövidebb tanulóidőt. Egy évig dolgozott egy Nantes melletti kis falu pékségében, a szakvizsgát 2013-ban tette le.

Simonyi Kristóf
Simonyi Kristóf
pék

Műszaki tanulmányai, valamint több év civil környezeti nevelő­ és ifjúsági munka kapcsán élt és dolgozott Európa több országában, önkéntesként Peruban, majd egy digitális mesekönyv startup kapcsán Chilében és Brazíliában. Meghatározó élménye volt 2013­-ban a skóciai Findhorn Alapítvány négy hetes ökofalu képzése, ahol a képzés után egy permakultúrás kertben önkénteskedett. A Pipacsban 2015 tavaszától 2018 nyaráig dolgozott, jelenleg saját kézműves pékségében, a Kópicban készíti a fantasztikus kovászos kenyereket.

Erdő Zsolt
Erdő Zsolt
pék

Hét telet élt meg bringás futárként a Hajtás Pajtásnál, hét könnyű évet töltött saját vállalkozásában, a Csajbringában, majd új élményeket keresve csatlakozott a Pipacs csapatához. Sorsszerű találkozások vezették pont ide; a környezet, az anyagok és a fizikai munka vonzotta – de a Pipacs szellemisége tartotta itt. Szeret sütni.

Molnár Domonkos
Molnár Domonkos
eladó

Útját Waldorf-iskolásként kezdte, érettségi után önkéntesként folytatta Cipruson, majd Skóciában, ahol fogyatékkal élő fiataloknak nyújtott segítséget egy Camphill közösségben. Másfél év után hazatérve találkozott a Pipacs Pékséggel, melynek értékrendjével hamar azonosult. Tapasztalatgyűjtésének jelenlegi állomása a szívvel készített igazi kenyér átadása a tudatos embereknek. Szabad perceit sporttal, utazással, érdekes emberekkel és a természetben szereti tölteni, a permakultúra és az organikus építészet különösen foglalkoztatja.

Józsa Levente
Józsa Levente
pék

Pszichológia szakot végzett, oktatott aikidót gyerekeknek, foglalkozott szervezetfejlesztő és önismereti tréningekkel. Lenyűgözi a kenyérkészítés nemes egyszerűsége és tisztasága. A pékség mellett harcművészeti és zen gyakorlással foglalkozik, szabadidejét, ha teheti a természetben tölti. 2015 nyarán csatlakozott a Pipacs csapatához.

Bujdosó Dávid
Bujdosó Dávid
pék

Származását illetően kis falusi, gazdálkodó család sarja, mégis több ízben kóstolt már bele idegen országok kultúrájába hosszabb távon. A közgazdász diploma megszerzése alatt folyamatosan foglalkoztatta az önellátás és a természetközeli életmód  és gazdálkodás témaköre. Az utóbbi időben kiemelt figyelmet fordít férfi és női szerepkörök, dinamika tanulmányozására. Véleménye szerint férfiként a fizikai síkon való teremtés és egy nemes Ügy szolgálata által lehet kiteljesedni. Ez az alkotási vágy sarkallta a Valódi Kenyér kultúrájának megismerésére.

Bocskorás Beáta
Bocskorás Beáta
eladó

A felvidéki Kassáról jött Magyarországra tanulni szociálpedagógiát, majd közgazdaságtant és pszichológiát. Korábbi munkái leginkább a segítő szakmákhoz kapcsolódtak. Három gyermeke mellett az élet nagylelkű ajándékának tekinti, hogy két szenvedélyének is élhet: a fotózásnak, és a kenyérsütésnek. A Pipacs szellemisége 2017 tavaszán ejtette rabul a szívét, 2018 nyarán saját útjára lépett és egy kovászos kenyerekért rajongó barátnőjével megalapította kézműves pékségét Budakeszin, a Szívügyem Kispékséget.

Korom Eszter
Korom Eszter
eladó

Irodalomkutatónak tanult, a diploma megszerzése után biogazdálkodást végző farmokon önkénteskedett, ami egész későbbi életútját meghatározta. Később humánökológiát hallgatott az egyetemen, ami tovább erősítette benne a modern fogyasztói társadalomra alternatívát kínáló megoldások keresését. 2016 óta környezetvédő aktivista. Tanult jógát, fő érdeklődési területei jelenleg az alternatív gyógyászat és a permakultúra. 2018 tavasza óta dolgozik a Pipacsban, nagyon fontos számára, hogy értéket közvetítő munkát végezzen.

Borsos R. Noémi
Borsos R. Noémi
eladó

Sokféle önkéntes, irodai és gasztronómiához köthető munka után csatlakozott a Pipacshoz. Közgázos diplomamunkáját a hazai biopiac jellegzetességeiről írta, de foglalkozott gyermeki jogokkal, országimázs kérdésekkel és pék végzettséget is szerzett. Olaszországban töltött évei alatt közelebbről megismerkedett a mediterrán konyhával, családjával több kézműves manufaktúra életébe bepillanthatott, s társszerzőként szakácskönyvet írt. Az egyszerű, természetes ételek mellett a minőségi pékáruk és a friss házitészta rajongója.

Tóth Vivien
Tóth Vivien
eladó

Az egyetemen találkozott először a Pipacs pékséggel és annak filozófiájával, ahol Közösségi és civil tanulmányok mesterszakon tanul. Emellett közösségfejlesztőként tölti gyakorlatát Újpalotán, és egy saját alapítású civil szervezetben is tevékenykedik, ahol interaktív játékokon keresztül mutatják be hogyan működik a világ, és hogy van-e más út. Szereti, ha emberek veszik körül és pörög az élet körülötte, ezért is kedveli a Biopiac sokszínű forgatagát.

Mussa
Mussa Kilam
pék

2013-ban érkezett Magyarországra antropológiát tanulni Eritreából. Többekkel megalapította a Bevándorlással szembeni szolidaritás elnevezésű (nyílt kezdeményezésű) csoportot a CEU-n, 2015-ben a balkáni helyzetet vizsgálta az Amnesty International-lel együttműködve. Nagyon szeret a tésztával dolgozni, 4 nyelven beszél: arabul, angolul, magyarul és görögül.

“Pipacsmagot sehol se árulnak, nem tudják, a gaz: gyógynövény a honvágy ellen.”

– Lénárd Sándor