Bemutatkozunk

Mitől különleges a Pipacs kenyér?

Kenyérkészítő művÉSZet vagy pékÉSZet? 🙂

A mai korban, amelyben minden, ami cool az virtuális és megfoghatatlan, egyre jobban felértékelődnek a kétkezi szakmák. Egy munkáját szívvel-lélekkel végző kovács, egy varga, egy szabó vagy egy pék már-már ritkaságszámba megy. Szomorú tendencia, hogy a „régi szakmákat” illetően egyre kevésbé van szükség igazi hozzáértésre, mert a könnyen másolható technológiák, automatizált folyamatok és – ahol szükség van ilyenre – a korszerű adalékanyagok megoldják(?) a tömegtermelés során felmerülő problémákat. A jövő kiszámíthatóvá és tervezhetővé lett. Ez azonban azzal is jár, hogy a lélek szépen lassan elveszik az ÉLELMI-SZER-einkből. (Már pedig ha az ÉLelem elszakad az ÉLŐ összetevőktől, akkor előbb-utóbb TÁPLÁLékok helyett csak kaját lehet majd kapni.) Szerintünk ez nincsen jól így.

A Pipacs Pékség kézműves biopékség Fülöp Ádám, Tóth Márton és Simor Máté kenyér iránti szeretetéből született 2014 tavaszán. Egyetemet / főiskolát végzett fiatalokként úgy éreztük, hogy az életünk legértékesebb periódusát pár évnyi “megszokott” irodai aktatologatás után inkább olyan szakma kitanulására szeretnénk fordítani, amellyel biztosan értéket tudunk adni az embereknek, s amelyet szívvel és örömmel tudunk nap mint nap végezni. Noha a magyar hagyományban is léteznek izgalmas és érdekes kenyérreceptek, szerettünk volna olyan kenyércsodákat készíteni, amelyek biztosan elnyerik a széles vásárlóközönség tetszését. S mivel legfőképpen valódi, élő mentoroktól szerettük volna megtanulni ezt a mesterséget, ezért úgy döntöttünk – ahogy a mesében is hallottuk számtalanszor gyerekként -, hogy elszegődünk inasnak egy pár évre igazi kézműves pékmesterek mellé, méghozzá Franciaországban. A franciáknál a mai napig komoly hagyománya van a sokféle gabonából készülő kenyereknek, s úgy gondoltuk és éreztük, hogy a legjobb egy ilyen forráshoz odakerülni. (A franciaországi tanulmányutat továbbá üzleti szempontok is vezérelték, hiszen azt is látni akartuk, hogy hogyan lehet működtetni egy kézműves pékséget.)

Amikor 2013 végén visszajöttünk Magyarországra, elhatároztuk, hogy csinálunk egy organikus szemléletű pékműhelyet, s kipróbáljuk, hogy van-e igény természetes kovászból, bio lisztből, vízből és sóból készülő egyszerű és tiszta kenyerekre. Örömmel tapasztaltuk, hogy néhány kézműves pékség már előttünk megvetette a lábát kis hazánkban, s azt is örömmel látjuk, hogy a kereslet egyre növekszik minden finomság iránt, amiben nincsenek adalékanyagok.

Szeretnénk még jó sokáig sok-sok ezer kg, egyre többféle ropogós kenyeret készíteni a természetes, kovászos kenyerek kedvelőinek.

2015. decemberében Máté kilépett a Pipacsból, a csapat viszont időközben jócskán kibővült. Kukkants bele kik dolgoznak a pékségben, kik sütik a kenyereidet és kik szolgálnak ki a boltban:

Vezetőség

Fülöp Ádám

alapító

Mit csináltál a Pipacs előtt, honnan érkeztél ide?

A Külkereskedelmi Főiskola elvégzése után Genfben végeztem el az ökológia mesterképzést, a diplomámhoz Mexikóban kutatottam 4 hónapig. Dolgoztam 2 évet a Vidékfejlesztési Minisztériumban (FAO ITPGRFA nemzeti összekötő), majd 2012 őszén kiköltöztem Dél-Franciaországba egy igazi vetőmag és kenyérspecialista családhoz, Jean Francois Berthellothoz, hogy bepillantást nyerhessek a régi gabonafajták és a köves malmon őrölt lisztből készülő kenyerek csodálatos világába.

Mit csinálsz még a Pipacs mellett?

A gyermekeimmel próbálok minél több időt tölteni, családfa-kutatással foglalkozom, pilates tornára járok, és minél többet próbálok a természetben lenni. Waldorf-apuka vagyok.

Miért vagy itt? (Mi az, ami miatt itt dolgozol, mik a terveid, álmaid, céljaid?)

Azért vagyok itt, hogy minden tudásommal előremozdítsam a Pipacs Pékség misszióját: értéklánc szemléletben dolgozva, kizárólag biogazdaságok által megtermelt alapanyagokból, magas minőségű pékáru előállítása, termelői bolt és kávézó működtetése. Mindezt egy élhető jelen és egy élető jövő, elsősorban a gyermekeink jövője érdekében. Az a célom, hogy minél több emberhez el tudjam juttatni ezt a szemléletet a kenyereinken keresztül.

Melyik Pipacs termék lennél? Miért?

Az alapkenyereink kovásza. Mindig meg kell újulnia, frissülni ahhoz, hogy újra és újra adni tudjon magából és elvégezze azt a láthatatlan munkát, ami során a tészta minden alkalommal átmegy egy alkímiai folyamaton és végül tápláló, ízletes alapélelemmé válik az emberek számára.

Egy érdekesség rólad:

Imádok kertészkedni, ha csak tehetem, tavasztől őszig az ágyásainkban babrálok.

Kuzniarski Ádám

ügyvezető

Mit csináltál a Pipacs előtt, honnan érkeztél ide?

Dolgoztam snowboard/tengerikajak boltban, szervizben és a hegyen oktatotóként is. Sokáig meghatározóak voltak számomra a hétvégi freeride hódeszkázások, görög- és horvátországi tengerikajak túrák. Kétszer töltöttem hosszabb időt Új-Zélandon, organikus farmokon önkénteskedtem Olaszországban, stoppoltam Európa szerte.

Hat évet töltöttem turizmusban hostel vezetőként.

Mit csinálsz még a Pipacs mellett?

Nagy hatással van rám a permakultúra szemlélte, érdekel a pszichológia, önismeret és erőszakmentes kommunikáció. 

Továbbra is próbálok minél több időt a természetben sportolással tölteni a családommal. 

Miért vagy itt? (Mi az, ami miatt itt dolgozol, mik a terveid, álmaid, céljaid?)

Sokat jelent számomra a természet, a sport, az utazás és az egészséges életmód.

2008 környéken jött a kattanás, hogy a természetben szeretnék élni. Pár évig része voltam egy ökofalu szervező csoportnak, ahol a közösségépítés és az ehhez kapcsolódó belső dinamikák voltak fókuszban. Akkoriban ismerkedtem meg Fülöp Ádámmal is.

2010-ben bio lisztet őröltem egy kölcsön malmon és kovászos kenyeret sütöttem a családomnak és barátaimnak. Egy évvel később glutén érzékeny lettem és eltávolodtam a kenyérkészítéstől. Ádám hívott meg a Pipacsba 2020-ban, így – nagy örömömre – újra közelebb kerülhettem a kovászos kenyerek világához.

Szeretném fenntartani azokat a körülményeket, ami miatt Pipacs a Pipacs, amiért szeretnek itt dolgozni a munkatársaim, s ami megkülönböztet minket sok másik munkahelytől. Célom, hogy az alapértékeink megtartása mellett lépést tudjunk tartani a változó piaccal és gazdasági helyzettel ebben az őrült-módon változó világban. 

Titkolt vágyam, hogy valamilyen módon időt tudjak szakítani arra, hogy megtanuljak végre profi módon kenyeret készíteni. 

Melyik Pipacs termék lennél? Miért?

A Pipacs termékek közül talán az alakor lennék legszívesebben, egyrészt mert a fiamnak ez a kedvence, másrészt mert tudom mekkora értéket jelent a nem-zéró intoleranciás gluténérzékenyeknek.

Egy érdekesség rólad:

Önismereti terápia segítségével legyőztem betegségem, ezért a glutén már nem tabu többé számomra.

Törzsök Kata

irodavezető

Mit csináltál a Pipacs előtt, honnan érkeztél ide?

Szülésekhez járok dúlaként, babamasszázst oktatok, tanítok.

Mit csinálsz még a Pipacs mellett?

All of the above. (Mindent, amit említettem.)

Miért vagy itt? (Mi az, ami miatt itt dolgozol, mik a terveid, álmaid, céljaid?)

Amikor az ember csodáló babatekintetek és hálálkodó anyák gyűrűjében éli a mindennapjait, akkor „könnyen elszaladhat vele a ló”, vagyis örülök, hogy van egy leföldelő hely. Egy papírszerelemben és rendben, kiszámíthatóságban telő két nap a héten 🙂 Szeretem, hogy egy csapat része lehetek, ahol mindannyiunk tudására, szívére, kezére szükség van. Nagyon jó ezt élni!

Szeretem, hogy mind az emberi szülés, születés, első életév eseményei és a kenyér készítés, a tészta is nagyon szorosan megmutatja az emberi lélek/tudat aktuális állapotát és mint ilyen, elég őszinte tükör. Jó ennek a közelében lenni, jó ehhez kapcsolódni.

Melyik Pipacs termék lennél? Miért?

Kardamomos csiga

Egy érdekesség rólad:

Kutattam Nepálban a hegyekben 1,5 évet.

„Pipacsmagot sehol se árulnak, nem tudják, a gaz: gyógynövény a honvágy ellen.”

– Lénárd Sándor