Pipacs Alakor

Pipacs Alakor

Az alakor (triticum monococcum) egy hazánkban kevésbé ismert gabonaféle, amit egyszemű búzának is szokat hívni, habár a búzának rokona csak, nem a közvetlen őse. A tönkével együtt az alakor az egyik legkorábban termesztésbe vont kalászos növény, a mai Törökország területén kezdték meghonosítani. Rengeteg fajtája alakult ki, de a karakteréből adódóan mindegyikre jellemző, hogy puhább, mint a búzafajták, a finomliszt sárgás színe a magas lutein tartalomnak (karotinoid) köszönhető.

Az alakor veknik lisztje Trungel László gazdálkodótól jön, aki maga termeszti, hántolja, majd őrli egy osztrák gránitköves malommal a gabonát. Az ún. Bözödi alakort termeszti, ami egy „intakt” fajta, nem nemesítési folyamat eredménye. Íze és illata nagyon karakteres, kicsit a kukoricára emlékeztet. Lágy, süteményszerű állaga kiváló kísérője az ételeknek, de önmagában is csodás élmény. Az alakornak magas a foszfor és káliumtartalma, viszont nem tartalmaz alfa-gliadint, ami a gluténérzékenység egyik fő kiváltója, a glutén-csoportba tartozó fehérjék egyike. A Bözödi alakor beltartalmi értékei nagyon magasak: vitaminok, ásványi anyagok, telítetlen zsírsavak mind megtalálhatóak benne.

2018. augusztustól az alakor kenyerünket alakor kovásszal készítjük, ami azt jelenti, hogy azon kedves vásárlóink is fogyasztani tudják ezt a kenyeret, akik korábban a búzakovász miatt nem tették.

Mostantól rendelhető a boltunkba a többi kenyérrel együtt!

Share This